Uczniowie z klasy IIIb Technikum nr 2 w Meritum są znakomitymi mechatronikami, co potwierdzili ostatnio podczas miesięcznych praktyk zawodowych w kraju i w Niemczech. Od lat raczą społeczność szkolną wyśmienitymi wypiekami i potrawami podczas rozmaitych imprez. Znani są również z tego, że lubią podróżować. Na ostatnią wycieczkę w tym roku szkolnym mechatronicy wybrali się – pod opieką swojej wychowawczyni pani Aldony Goj-Widery i pani Kseni Hadryan – do Muzeum Browaru w Żywcu. W piwnicach żywieckiego browaru poznali historię produkcji tego, ulubionego przez wszystkich, bursztynowego napoju. Dowiedzieli się, na czym polegało wytwarzanie piwa dawniej oraz jakie zmiany zaszły w browarnictwie współcześnie. W wyśmienitych humorach wycieczkowicze udali się jeszcze na spacer po Żywcu, by podziwiać zarówno jego piękne położenie nad Jeziorem Żywieckim, jak i zachwycać się parkiem otaczającym Stary Zamek oraz pałac Habsburgów. Zadowoleni i pełni wrażeń wrócili do domów z planami kolejnych wspólnych wycieczek.